JellyPages.com

Jumaat, 31 Mei 2013

KEBURUKAN INTERNET


Keburukan Internet

Internet  bukan sahaja memberi manfaat yang berguna dan medan mencari maklumat, bahkan ada keburukan  dan kelemahannya juga. Kadang-kadang kita sebagai pengguna tidak tahu yang disebalik banyak kelebihan, terdapat juga keburukan di sebalik itu.

Internet adalah tempat mencari maklumat tetapi kita harus berhati-hati dalam mencari kerana maklumat dalam internet tidak semestinya betul. Adakala maklumat di salah tafsirkan dan ditokok tambah pengguna yang menyalahgunakan internet. Dengan itu, kita perlu mencari sumber yang banyak untuk pengesahan sesuatu maklumat yang dicari.

Selain itu, pengguna juga mudah terpengaruh kepada sesuatu yang tidak baik dan menjadi trend seperti gyomi yakni ramai yang meniru orang luar negara membuat video gyomi dan upload ke dalam youtube untuk dijadikan tontonan orang ramai.

Tambahan pula, ianya juga boleh melalaikan pengguna internet itu dengan kerana mereka menggunakan internet dalam jangka masa yang panjang, sampai lupe tanggungjawab mereka sebagai pelajar, suri rumah dan sebagainya.

Akhir sekali, dengan penggunaan sesuatu laman web seperti youtube senang bagi pengguna untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip. Ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat, menyalahi hukum agama dan undang-undang negara.

Ini sahaja yang dapat saya kongsikan kepada anda semua. Semoga ianya memberi manfaat yang berguna buat anda semua.

WASSALAM..

  Tiada ulasan:

Catat Ulasan