JellyPages.com

Daily Calendar

Ahad, 17 Mac 2013

INDAHNYA MENIKMATI HIDUP BERSAMA ILLAHIBetapa seronok dan indahnya hidup jika dapat menikmati hidup bersama Illahi.Allah SWT yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang yang sentiasa mendidik dan mengingatkan kita agar sentiasa bersyukur di atas segala limpah kurnia-Nya. Banyak untaian ayat-ayat al-Quran yang agong menyeru agar kita sentiasa bersyukur kepada Allah SWT.             Manusia diciptakan dan diurus oleh Allah SWT. Tugas kita di dunia ini adalah menjadi hamba Allah. Mematuhi apa yang diperintahkan Allah dan menjauhi apa yang dilarang Allah. Perkara rezeki adalah mutlak dalam genggaman Allah. Kalau kita patuh kepada Allah dan yakin dengan kekuasaan Allah, Sang Pemberi rezeki pasti akan menjamin segala keperluan rezekinya.
         

           Hati akan merasa nikmat tatkala mampu beribadah dengan khusyuk, dengan memperbanyak zikir yang tenang, berpuasa di siang hari dan solat malam dikala orang tidur. Kenikmatan yang ditemukan tatkala membantu sesama muslim, meringankan beban mereka dan mengurusi kebutuhannya.

      

             Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan ke luar dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Barang siapa yang bertawakal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.  Apabila sudah mencukupkan keperluan seseorang manusia. Maka seseorang itu dapat merasakan keindahan hidup bersama Illahi.

      

.           Kemampuan seorang hamba untuk menikmati solatnya bisa jadi menjadi ukuran kualiti solatnya. Akankah kenikmatan yang sejati berupa hidup bersama Allah dapat diraih oleh orang-orang yang masih belum mampu meninggalkan maksiatnya walaupun ibadahnya banyak ??? saya yakin tidak dan kita memohon kepada Allah agar diselamatkan dari banyaknya ibadah yang tidak membekas dihati, diganti dengan perasaan nikmat ketika beribadah senantiasa berzikir kepadaMu, bersyukur kepadaMu, dan khusyuk dalam beribadah kepadaMu… amiin.

1 ulasan: